In my plenary speech in the European Parliament this week, I reflected on the suspension of Donald Trump's accounts by social networks. I condemn his statements; however, it is really dangerous if companies decide what is appropriate. What is illegal should be decided by courts.

@JamesHeather Jde o dominantní platformy, na které nelze pohlížet jako na nějaký blogísek o štrikování, a proto pro ně musí platit i jiná pravidla. K případu Parler vs. Amazon jsem se vyjadřoval: echo24.cz/a/SmKp5/velka-trojka

@zatrsakr Budou se tomu věnovat akty o digitálních službách/trzích. Podle mě nejde nahlížet stejně na Facebook a na blog babičky o štrikování. Od toho se musí odvíjet pravidla. Fakt, že je třeba modernizovat soudnictví, je nabíledni. Pokud by soud vydal předběžné opatření, tak by byl příspěvek skryt.

Today, the EP voted on a report regarding AI in civil & military uses. The lack of a clear ban on the use of facial recognition technologies in public spaces is disappointing. Such use could easily get us on a surveillance path of dictatorships like China. european-pirateparty.eu/pirate

Digitization and technological transition are key to overcome the pandemic and to tackle the climate crisis. It's essential to use funds under the NextGeneration EU properly to make that into reality. More in my recent speech in the IMCO committee. twitter.com/PiratKolaja/status

Můj komentář ke kauze okolo zablokovaných účtů Donalda Trumpa pro TV Nova. Finální rozhodnutí o tom, co je nelegální, by mělo být v rukou nezávislých soudů. Facebook není možné přirovnávat k běžné firmě. Má dominantní postavení na trhu a tak na něj musíme pohlížet. twitter.com/PiratKolaja/status

Třeba na ministra Blatného zaklekl Andrej Babiš, aby řekl jméno a on si rychle nic jiného nevybavil ;-) Kdyby na mě někdo vyhrkl "řekni jméno!" tak si taky okamžitě vybavím tiskovou konferenci s exministrem Vojtěchem. :-D ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3

@ondra @mig @oz Indeed. One of my reasons why I had been resisting using Signal for a long time was that the client is not available on F-Droid. In the end, I had to give up and download the binary package from the Signal website (I don't have a Google account and hence no Google Play), because way too many people in the European Parliament use Signal and it would be politically disadvantageous to be left out from important communication. Bizarre, isn't it?

@oz If the system was federated like Matrix, they would not have to deal with a server overload.

V primárních volbách @PiratskaStrana@twitter.com jsem byl zvolen na 3. místo v Praze. Na společné kandidátce s @STANcz@twitter.com to bude 4. místo. Přede mnou je @olgarichterova@twitter.com a @JakubMichalek19@twitter.com .

Moc děkuji všem, kteří mi dali hlas. Děkuji také mému týmu. Bez něj by to nešlo.

Vítr do plachet!

Rekapitulace mojí práce v loňském roce: Byl v mnohém opravdu náročný, ale práce v Evropském parlamentu pokračovala dál. Nabízím souhrn věcí, za které jsem osobně rád, že se povedly. Vždy jedna na měsíc.

V rozhovoru pro Respekt jsme se bavili o kauze Trump, aktu o digitálních službách nebo odstraňování teroristického obsahu on-line. Budu rád, když si ho přečtete. :-) respekt.cz/rozhovor/o-nasem-by

From this week's important exchange of views with the European Commission on geo-blocking of on-line content in the IMCO committee. European citizens want it abolished. Then you could enjoy the same content on services like Netflix across Europe. twitter.com/PiratKolaja/status

Je asi hodně bláhové si myslet, že apolitická část planety přestane používat systémy pod kontrolou nadnárodních korporací. My politici, zastupitelé občanů bychom bez ohledu na politickou orientaci měli uznat, že opravdu není šťastné, pokud se korporace stávají těmi, kdo určují politický diskurs a zajistit zákonem, že poskytovatel služeb se zásadním podílem na trhu provozuje veřejnou službu a musí respektovat svobodu projevu ve stejném rozsahu, který přiznávají občanům jejich ústavní práva.

„Fakt, že šéf firmy může bez jakékoli kontroly či vyváženosti vypnout prezidentovi USA mikrofon, budí velké rozpaky. Není to jen potvrzením moci těchto platforem, ale také ukazuje velké slabiny způsobu, jímž je naše společnost organizována v digitálním prostoru,“ uvedl v pondělí eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton.

Na problémy a otázky nastolené v článku se Evropa snaží odpovědět v právě vznikající legislativě, které se věnuji: v aktu o digitálních službách. Zablokování účtů Trumpa ukázalo, že nelze spoléhat na firmy a že taková rozhodnutí musí činit nezávislý soud. denikn.cz/534642/socialni-site

@g @jackc @andrej @mikulas_peksa Tomu zaklínání RFC nerozumím. V RFC nenajdu ani, jak se FB Messenger klient v Horní-Dolní domluví se serverem, natož pak za jakých podmínek je FB odpovědný za obsah nahraný uživateli. BTW považovat BASE64 za šifrování vyžaduje extrémně kreativní výklad. :-)

@michal I don't like creating waste just because the equipment is old. The speakers serve the purpuse I need them for more than sufficiently.

Show older