Show newer

For the first time in years, there is a new leader in Czech parliamentary elections polls! The coalition of Piráti (Greens/EFA) and STAN (EPP) takes the lead with 29.5%. We are really grateful for the support and we continue to work hard for the citizens!

It's "I love Free Software Day" today. Let's thank Free Software developers by sharing what your favorite Free and Software is! My favorite ones are restic and Syncthing. What is your favorite Free Software? fsfe.org/activities/ilovefs/in

As recent events in the US have shown, big tech platforms---due to their size---have a systemic role in information amplification. With the new , we need to give people the possibility to choose. The possibility to take back control.

Včera řada polských nezávislých médií protestovala proti vládním plánům na zavedení speciální daně z reklamy. Je to jenom další krok od vládnoucí strany PiS, jak umlčet média, která si je dovolí kritizovat. To by mě zajímalo, co na tento krok partnera ODS říká Petr Fiala. ct24.ceskatelevize.cz/svet/326

The first poll for the Czech national elections taking into account the recently formed coalitions is here: Piráti + STAN (Greens/EFA + EPP) polling at 25%, 2nd just 1.5% behind ANO (Renew). We'll work hard in the next months to win. novinky.cz/domaci/clanek/prvni

Digitization is the way forward; however, it's essential to proceed carefully. Let's keep in mind potential risks of Artificial Intelligence and Machine Learning. Face recognition in public spaces must be banned. Algorithms must be transparent. More in my CULT committee speech. twitter.com/PiratKolaja/status

This afternoon, I'll have the pleasure of co-hosting a webinar alongside with my colleague Vice-President Heidi Hautala. If you're looking for interesting discussions and presentations about public procurement in ICT, don't hesitate to register. :-) surveymonkey.com/r/HWC3FXP

SPD (ID), ANO (Renew) of the Czech Prime Minister Babiš, ČSSD (S&D), and KSČM (Left), pushed through a Czech law which violates the free movement of goods in the Union. The Pirates (Greens/EFA) will keep fighting back. euractiv.com/section/agricultu

Social networks should not decide what is legal and what is not. In democratic society, only independent courts should have the power to do so. Let's weave that principle into the . euractiv.com/section/politics/

In my plenary speech in the European Parliament this week, I reflected on the suspension of Donald Trump's accounts by social networks. I condemn his statements; however, it is really dangerous if companies decide what is appropriate. What is illegal should be decided by courts.

Today, the EP voted on a report regarding AI in civil & military uses. The lack of a clear ban on the use of facial recognition technologies in public spaces is disappointing. Such use could easily get us on a surveillance path of dictatorships like China. european-pirateparty.eu/pirate

Digitization and technological transition are key to overcome the pandemic and to tackle the climate crisis. It's essential to use funds under the NextGeneration EU properly to make that into reality. More in my recent speech in the IMCO committee. twitter.com/PiratKolaja/status

Můj komentář ke kauze okolo zablokovaných účtů Donalda Trumpa pro TV Nova. Finální rozhodnutí o tom, co je nelegální, by mělo být v rukou nezávislých soudů. Facebook není možné přirovnávat k běžné firmě. Má dominantní postavení na trhu a tak na něj musíme pohlížet. twitter.com/PiratKolaja/status

Třeba na ministra Blatného zaklekl Andrej Babiš, aby řekl jméno a on si rychle nic jiného nevybavil ;-) Kdyby na mě někdo vyhrkl "řekni jméno!" tak si taky okamžitě vybavím tiskovou konferenci s exministrem Vojtěchem. :-D ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3

V primárních volbách @PiratskaStrana@twitter.com jsem byl zvolen na 3. místo v Praze. Na společné kandidátce s @STANcz@twitter.com to bude 4. místo. Přede mnou je @olgarichterova@twitter.com a @JakubMichalek19@twitter.com .

Moc děkuji všem, kteří mi dali hlas. Děkuji také mému týmu. Bez něj by to nešlo.

Vítr do plachet!

Rekapitulace mojí práce v loňském roce: Byl v mnohém opravdu náročný, ale práce v Evropském parlamentu pokračovala dál. Nabízím souhrn věcí, za které jsem osobně rád, že se povedly. Vždy jedna na měsíc.

V rozhovoru pro Respekt jsme se bavili o kauze Trump, aktu o digitálních službách nebo odstraňování teroristického obsahu on-line. Budu rád, když si ho přečtete. :-) respekt.cz/rozhovor/o-nasem-by

From this week's important exchange of views with the European Commission on geo-blocking of on-line content in the IMCO committee. European citizens want it abolished. Then you could enjoy the same content on services like Netflix across Europe. twitter.com/PiratKolaja/status

Je asi hodně bláhové si myslet, že apolitická část planety přestane používat systémy pod kontrolou nadnárodních korporací. My politici, zastupitelé občanů bychom bez ohledu na politickou orientaci měli uznat, že opravdu není šťastné, pokud se korporace stávají těmi, kdo určují politický diskurs a zajistit zákonem, že poskytovatel služeb se zásadním podílem na trhu provozuje veřejnou službu a musí respektovat svobodu projevu ve stejném rozsahu, který přiznávají občanům jejich ústavní práva.

„Fakt, že šéf firmy může bez jakékoli kontroly či vyváženosti vypnout prezidentovi USA mikrofon, budí velké rozpaky. Není to jen potvrzením moci těchto platforem, ale také ukazuje velké slabiny způsobu, jímž je naše společnost organizována v digitálním prostoru,“ uvedl v pondělí eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton.

Show older