RT @PiratskaStrana@twitter.com

„Vážení přátelé, moc vám s @Vit_Rakusan@twitter.com děkujeme za důvěru. Jsme rádi, že vám naše spolupráce dává smysl. Naše země se nyní nachází v bezprecedentní krizi a jen společně, s dobrou vůli, solidaritou a srdcem se z ní můžeme dostat. Nenecháme vás v tom.“
@PiratIvanBartos@twitter.com

🐦🔗: twitter.com/PiratskaStrana/sta

Czech together with the coalition partner STAN reached new maximum in the opinion polls of 29.5 %. It is for first time the current ruling party should loose leading position (since 2017).

I would like to thank all our supporters. It is honor and great responsibility.

@mikulas_peksa Mou důvěrou jste teda posledních pár dnů otřásli. Po posledních 3 dnech chaosu v chaosu říct "společně, s dobrou vůli, solidaritou ... Nenecháme vás v tom" je až obdivuhodný lack of self-awareness.

@ondra to je mi dost líto. Osobně jsem celou věc hodně vnímal v kontextu "žádá se po nás další bianco šek na parlamentem nekontrolované vládnutí", s čímž mám problém. Není náhoda, že většina diktatur vládne v nějakém "trvalém vyjímečném" stavu. Každopádně věřím, že se teď prohlasuje funkční pandemický zákon a tahle hrůza už se nebude opakovat.

@mikulas_peksa Chápu záměr, ale načasování, prakticky nulový viditelný pokus o dohodu na výzvu ve sněmovně (co se dělo na uzavřených jednáních veřejnost slyší v různých verzích), nekoordinovanost představ o dalším postupu... vyústily podle mě v nevynucený self-own. Tolik se začlo chystat na uvolnění a odkrojili další kus ze své trpělivosti. Dohoda nakonec uzavřená přes hejtmany měla proběhnout už ve sněmovně. (Jakkoliv chápu, že s Bubišem není jednoduché jednání.)

@ondra to jednání je efektivně nemožné. On byl AFAIK fyzicky v Srbsku a představoval si to tak, že dostane další neomezený mandát dělat si co chce (a nechal to jednání na jiných). Což mu před tím několikrát schválili komunisti, ale zjevně i pro ně je silná káva tohle dělat. Nedovedu si moc představit vesmír, kde bychom dobrovolně nastoupili do pozice dalších Hamáčků...takovou politiku bych měl osobně dost problém obhajovat.

@mikulas_peksa Ještě minulý týden bych tomu tleskala, ale teď mám trochu pochybnosti. Hlavně se spolu solidárně domluvte s nezávislými epidemiology. Chtít dlouhodobý plán otvírání škol a obchodů se určitě hodí, jen jsem zvědavá čím se to vykompenzuje aby nerostlo R... Chtělo by to celé na chvíli zavřít, pořádně kompenzovat a začít znovu s novými parametry trasování, povinnými testy v zaměstnání, HO a hlavně víc vymáhat (pokutami i odměnami) dodržování opatření. K tomu už ale asi není vůle.

@Eva zcela upřímně mám hrůzu, jak to celé uřídit v situaci, kdy většina lidí vládní nařízení ignoruje. Ten chaos už znechutil i ty nejdisciplinovanější a nevím, jak to zase vrátit do stavu, kdy si lidé vzájemně věří - ve smyslu "vláda vydává rozumná opatření a občané je respektují". Mít to řádně ukotvené v pandemickém zákoně mi přijde jako první, nutný krok.

@mikulas_peksa @Eva Bude to extrémně těžké. Za mě to chce sociology, experty na komunikaci... a:
1. Říct konečně jasně a společně s opozicí, jaký je cíl, strategie a plán: Snížit počty nakažených na kontrolovatelnou mez. Bez toho se byznys nerozjede ani když budou obchody mít povoleno otevřít.
2. Apolitická rada expertů (Sníh, BISOP...) posuzující a veřejnosti zdůvodňující opatření lidskou řečí, ideálně pravidelně v prime-time před Růžovkou nebo co teď frčí.
3. Pokud možno maximálně vynutit...

@mikulas_peksa @Eva ... práci z domova, jinak pravidelné testování.
4. Trasovat znovu všechny kontakty několik dnů před pozitivním testem bez ohledu na roušky, komunikovat s lidmi v karanténě/izolaci a propouštět je z ní po konzultaci.
5. Nastavit kompenzace co nejblíže 100%, ale zároveň začít skutečně kontrolovat dodržování s citelnými pokutami.

@ondra @Eva to bych asi vůbec neměl problém podepsat, bohužel se to míjí s realitou v tom směru, že Babiš chce mít své vládní tiskovky, pomocí kterých micromanageuje všechno, co v danou chvíli uzná za vhodné.

A podle mě nepochopí, že toho má nechat, i kdyby na něj někdo vylil kýbl ledové vody nebo cokoli podobného , protože on je prostě chronický micromanager (má to v povaze) a nedokáže z toho uhnout.

@mikulas_peksa @Eva Zkrátka co z uvedeného půjde v rámci možností. :)

@ondra @Eva no, ta dobrá část je, že už je na stole nějaký návrh pandemického zákona. Ta špatná část je, že návrh není zatím není moc dobrý, co jsem slyšel. Pevně doufám, že se ještě zlepší a ty výše uvedené cíle to naplní....ale minimálně jsme se pohnuli od toho chaosu, co tu byl před tím.