Show newer

„Fakt, že šéf firmy může bez jakékoli kontroly či vyváženosti vypnout prezidentovi USA mikrofon, budí velké rozpaky. Není to jen potvrzením moci těchto platforem, ale také ukazuje velké slabiny způsobu, jímž je naše společnost organizována v digitálním prostoru,“ uvedl v pondělí eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton.

Je asi hodně bláhové si myslet, že apolitická část planety přestane používat systémy pod kontrolou nadnárodních korporací. My politici, zastupitelé občanů bychom bez ohledu na politickou orientaci měli uznat, že opravdu není šťastné, pokud se korporace stávají těmi, kdo určují politický diskurs a zajistit zákonem, že poskytovatel služeb se zásadním podílem na trhu provozuje veřejnou službu a musí respektovat svobodu projevu ve stejném rozsahu, který přiznávají občanům jejich ústavní práva.