Pinned toot

The Czech Pirate Party general assembly is backed by Jitsi and runs absolutely flawlessly. Kudos to our technicians who have been doing a great job and long live Free and Software! :-) cf2021.pirati.cz

Today, the EP voted on a report regarding AI in civil & military uses. The lack of a clear ban on the use of facial recognition technologies in public spaces is disappointing. Such use could easily get us on a surveillance path of dictatorships like China. european-pirateparty.eu/pirate

Digitization and technological transition are key to overcome the pandemic and to tackle the climate crisis. It's essential to use funds under the NextGeneration EU properly to make that into reality. More in my recent speech in the IMCO committee. twitter.com/PiratKolaja/status

Můj komentář ke kauze okolo zablokovaných účtů Donalda Trumpa pro TV Nova. Finální rozhodnutí o tom, co je nelegální, by mělo být v rukou nezávislých soudů. Facebook není možné přirovnávat k běžné firmě. Má dominantní postavení na trhu a tak na něj musíme pohlížet. twitter.com/PiratKolaja/status

Třeba na ministra Blatného zaklekl Andrej Babiš, aby řekl jméno a on si rychle nic jiného nevybavil ;-) Kdyby na mě někdo vyhrkl "řekni jméno!" tak si taky okamžitě vybavím tiskovou konferenci s exministrem Vojtěchem. :-D ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3

V primárních volbách @PiratskaStrana@twitter.com jsem byl zvolen na 3. místo v Praze. Na společné kandidátce s @STANcz@twitter.com to bude 4. místo. Přede mnou je @olgarichterova@twitter.com a @JakubMichalek19@twitter.com .

Moc děkuji všem, kteří mi dali hlas. Děkuji také mému týmu. Bez něj by to nešlo.

Vítr do plachet!

Rekapitulace mojí práce v loňském roce: Byl v mnohém opravdu náročný, ale práce v Evropském parlamentu pokračovala dál. Nabízím souhrn věcí, za které jsem osobně rád, že se povedly. Vždy jedna na měsíc.

V rozhovoru pro Respekt jsme se bavili o kauze Trump, aktu o digitálních službách nebo odstraňování teroristického obsahu on-line. Budu rád, když si ho přečtete. :-) respekt.cz/rozhovor/o-nasem-by

From this week's important exchange of views with the European Commission on geo-blocking of on-line content in the IMCO committee. European citizens want it abolished. Then you could enjoy the same content on services like Netflix across Europe. twitter.com/PiratKolaja/status

Je asi hodně bláhové si myslet, že apolitická část planety přestane používat systémy pod kontrolou nadnárodních korporací. My politici, zastupitelé občanů bychom bez ohledu na politickou orientaci měli uznat, že opravdu není šťastné, pokud se korporace stávají těmi, kdo určují politický diskurs a zajistit zákonem, že poskytovatel služeb se zásadním podílem na trhu provozuje veřejnou službu a musí respektovat svobodu projevu ve stejném rozsahu, který přiznávají občanům jejich ústavní práva.

„Fakt, že šéf firmy může bez jakékoli kontroly či vyváženosti vypnout prezidentovi USA mikrofon, budí velké rozpaky. Není to jen potvrzením moci těchto platforem, ale také ukazuje velké slabiny způsobu, jímž je naše společnost organizována v digitálním prostoru,“ uvedl v pondělí eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton.

Na problémy a otázky nastolené v článku se Evropa snaží odpovědět v právě vznikající legislativě, které se věnuji: v aktu o digitálních službách. Zablokování účtů Trumpa ukázalo, že nelze spoléhat na firmy a že taková rozhodnutí musí činit nezávislý soud. denikn.cz/534642/socialni-site

Co-President of Greens/EFA Philippe Lamberts in the Czech Pirate Party general assembly: "Many self described liberals like the Czech Prime Minister are actually oligarchs."

Senátor Václav Láska na zasedání celostátního fóra Pirátské strany: "Je v zájmu České republiky, aby Piráti vyhráli sněmovní volby." Nyní po panu senátorovi mluví další host, Vít Rakušan ze STANu. Sledujte on-line. cf2021.pirati.cz/

Super, že se o tom píše! Ideálně bychom měli všichni zveřejňovat, za co tyhle peníze utrácíme. Bylo by to fér vůči daňovým poplatníkům. Tomáš Zdechovský si podle vlastních slov vede evidenci výdajů. Tak doufám, že se přidá v transparentnosti k pirátským europoslancům. :-) blesk.cz/clanek/zpravy-politik

The is out. What is good? No general monitoring obligation and transparency for algorithms. What do I miss? Protection for encrypted data and right to anonymity for citizens among others. european-pirateparty.eu/pirate

It happens way too often that posts on social networks get taken down for no apparent reason. Let's change that. The Greens/EFA proposal for Notice and Action would help ensure that illegal content gets taken down while legal stays up. kolaja.eu/en/post/20201215-gre